Related Posts with Thumbnails

Monday, August 29, 2011

8 or EIGHT!

Can you believe it? 8 goals? Like, seriously EIGHT goals? Were gained after..

Welbeck's first goal scored during the 7th minute?
Arsenal's Rosicky made our Cleverly sick and he was bleeding like.. A LOT!
De Gea denied v.Persie's so-called-goal-effort?
Rooney's hat-trick?
Young's brilliant curled goal? A beauty, that one!
Nani's goal after being quite selfish for a couple of minutes. Well, more than a few minutes!
Park and his handsome goal contribution.
Well, what more can I say?
Eight is the number, y'all!

Glory glory Man United!

*p/s - Ingatkan Man City punya 5 goals tadi tu banyak sangat.. Rupa-rupanya.. Haha!

Friday, August 19, 2011

Kadang-kadang?

Before I start my rant any further.. HAPPY FASTING, y'all! Heh.. :)

As usual, when it comes to blogging, I just can't afford to resist myself from rambling without any particular reasons. Hah. Bila otak dah terlebih 'function', you'll tend to think about so many things. Believe me. I've been experiencing this all the time, people! Haha. Banyak benda sampai kadang2 tu terasa macam urat2 saraf dan segala neuron otak apakejadah tu semua macam bersimpul-simpul, berbelit-belit. (*Ceh! Hiperbola.)

Have you ever wondered why are you doing things that you're currently doing now? Reasons why and how it all started? Were there any factors that influence you to get involved in those things? Adakah kita buat semua ni disebabkan, "Oh, parents saya yang suruh saya buat macam tu." atau "Ramai kawan saya yang buat mende-alah ni so, saya pun ikut-lah diorang." atau "Dah memang minat saya dari kecik nak jadi macam tu." atau "Eh, hari tu saya tengok orang tu buat kerja macam tu kat tv, nampak macam cool habis." Oh, well.. I'm pretty sure that there'll be dozens of these kind of reasons cum questions popped out. However, in my case, I'd like to compile them all by having the thought we could be everything, anything that we want. Kan? (*Ceh.. Cliche kot, mak cik.)

Kadang-kadang tu ada jugak timbul negative thoughts yang bukan main sikit punya banyak. Berlambak-lambak. As usual the main function of pessimism is to trick your mind, body and soul. Yes, indeed. It is always easier said than done. Betul. Tak nafikan. Bercakap memang senang, cuba buat tengok. Baru tau susah tak susah. However, I don't think it's a sin to use your imaginations in order to figure things out. Well, as long as they're logical-lah, kan.

For examples, when I was a kid, I wanted to be a doctor, an engineer, an architect, a teacher, and other great occupations. You name it. Semua nak sapu. Tak mau kalah. Haha. Jawapan2 biasa kanak2 Ribena bila cikgu darjah dan sedara-mara bila pergi raya tanya.. "Bila dah besar ni nak jadi apa?" Err..

Tapi kadang2 terfikir jugak nak jadi bomba sebab ingat senang main simbah2 air bila ada api. Kadang2 teringin nak jadi tukang buat roti canai sebab bila melopong-lopong tengok anei2 tebar roti melambung-lambung, melayang-layang. Pergh. Terror kot! Kadang2 teringin nak jadi model, konon ingat kerja senang asyik jalan (catwalk) pakai high heels, make-up and also we get to wear those designer clothes. Kadang2 tu perasan pulak nak jadi penyanyi konon bajet suara sedap sangat, merdu habis bak buluh perindu sebab selalu melalak-lalak kat dalam bilik air sampai 2 jam pun belum tentu keluar lagi. Kadang2 bila tengok Sailormoon kat tv haa mula-lah nak ambik towel buat skirt siap tocang dua kat kepala, cita-cita nak jadi sailormoon penyelamat dunia guna kuasa bulan. Kadang2 gatal pulak tukar ambition nak jadi power ranger, kira nampak cool gila-lah bila hari2 hentam pakai baju color pink, perasan boleh jadi pink ranger. Haish! Semua kot nak jadi!

Typical solutions, ey? Jawapan standard kanak2 Ribena. And I used to be that kind of kid. Immature. Well.. I guess I still am now. Haha. Well.. Let's go straight to the point, shall we?

Bila kita dah semakin dewasa, dah berpangkat 'kakak2-abang2-makcik2-pakcik2', matang dan level 'ketuabangka-an' semakin tinggi, I think that we should be grateful. Grateful in a sense that we're now able to think wisely on what's best for ourselves and also for other people around us, loved ones especially. Yes, for sure all sorts of emotions, attitudes and our ways of thinking about any particular thing might be different from one another. Never you mind that. We all have our stands. Jadi-lah apa saja, siapa saja asalkan those things that we're planning to do are positive + logical to be executed.

Teringin nak jadi bomba masa kecik tapi bila dah besar hajat tak berapa nak sampai? Boleh je kot tolong padam-kan api lilin bila sesi blackout kat rumah dah habis. Kalau bomba yang real kat luar tu berani menangkap segala binatang species macam ular tu semua, why not kita jadi bomba dalam rumah? Tolong tangkap / hapuskan lipas2 jahat yang datang mengganggu si kakak (ehem2..) Nak jadi doctor masa kecik2, tapi bila dah besar tak kesampaian sebab markah Biology cukup2 makan je waktu kat sekolah dulu. Boleh je jadi doctor sekarang, kat rumah misalnya bila ibu atau ayah atau adik ke abang ke tak sihat, haa.. Apalagi, pergi tolong ambilkan panadol dan tampalkan koyok. Nak jadi penebar roti canai yang terror bab melambung-lambungkan roti ke udara? Boleh je kot. Pergi sental baju ke kain batik / pelekat dalam bilik air. Haa, nak lambung tinggi mana pun boleh. Berangan nak jadi sailormoon atau power ranger masa kecik2 tapi bila dah besar, confirm takkan jadi? Boleh kot! Siapa kata tak boleh? Be a sailormoon or a power ranger when needed to the people around us. Nak guna kuasa bulan? Kuasa matahari? Guna-lah kuasa apakejadah yang patut. And apply those 'kuasa' towards the house-chores yang confirm berlambak-lambak. For examples like, vakum karpet ke, basuh piok2, kuali2 ke, tolong pasang langsir ke (dah nak dekat raya ni, kan?) and many others. Bukan superheroes suka tolong orang yang memerlukan ke? Kira tolong-lah tu, kan?

To be short, (*Ceh.. After all the paragraphs yang berjela tadi, baru nak tulis "To be short..?") Hah! I truly think that we can be anything that we want. All of the great ambitions that we dreamed of when we were a kid. It's just that, those ambitions may not turn out to be that exact, and might be slightly different than what we used to have in mind. They may come in an unpredictable way but for sure, when it comes to their objectives or points of doing it, we're kinda like applying the same force yet momentum. (*Pergh.. Teringat kat subject Physics kot. Haha!) At the end of the day, we'll realize that it's all about how dedicated are we, how much effort that we put in and how consistent are we in order to achieve those things.

I ain't sure why would I ramble something about this, this time. Well, I guess I'm pretty loony at this late hour and perhaps you might think that "Hah, budak Azrin ni tengah meracau-racau ke apa ni?" Yeah, seriously, I'm thinking the same here. Haha. I don't know. I woke up this morning, (right after sahur) and this thingy thing just appeared in my head. Must be some kind of a wake-up call for me. Bulan baik, hari baik and I just thought that why not I share this 'ntah-pape' thought of mind instead of my typical 'teh-ais + cendol + ManU' posts. Haha. Ambik yang baik, buang yang mana tak baik, tak salah, kan?

"TO INFINITY AND BEYOND?"

G'day, people! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...