Related Posts with Thumbnails

Friday, July 5, 2013

The Cendol's Enemy

'Mereka' berwarna-warni
Saling tak tumpah macam pelangi
Tak busuk dan tak wangi
Rupa pun tak-lah berseri
Entah
Mungkin saja mengaburi
Mata tertarik, tidak di hati
Otak mencongak berkali-kali
Patutkah 'mereka' diterima lagi?
Ah! Tekak kebas menjadi-jadi
Lidah kelu bagai dah lali
Entah
Apakan daya kalau begini
Tiada guna mengelak, berlari
Sakit badan tanggung sendiri
Telan saja 'mereka' berbiji
Mudah-mudahan pulih kembali
Bersamamu cendol di kemudian hari!

BIG HI, everyone! :)

It's been a long while since I last wrote my 'typical-konon-perasan-A.Samad Said' kind of poem. Haha. Reminds me of my previous poem/gurindam/sajak/pantun/orwhateveryouwannacallit. How I've retired from all these, it seems.. *sigh*

I hate ubat! Seriously. But I've no choice but to consume them for these past few days. Lost my voice yesterday. Kelakar je. Tak dengar langsung satu patah perkataan when I uttered. Ibu was like "Ah? Ah? Tak dengar kakak cakap apa? Ah? Apa dia?" when we talked over the phone. It was a very frustrating moment that made me cried all day. Gosh! Sucha crybaby, kan? Haish.. Perhaps, saki baki jerebu hari tu that's giving me all these demam, selsema, batuk-macam-apa-entah and nose bleeding. Haa hambik sekali doktor kasi ubat yang kalau dikira-kira, boleh agih-agih satu kampung. Lepas tu, siap cakap, "Haa.. ni mesti makan ais banyak sangat ni?" Eleh. Saja je doktor tu! Sengaja tak nak bagi makan cendol dan minum teh ais lah tu. Huh, lepas ni kita jangan berjumpa lagi! Eceh! *hentak-kaki-konon-mengade-perasan-innocent-macam-budak-kecik*

*Fine! Let me have those meds! :'(

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...