Related Posts with Thumbnails

Thursday, November 20, 2008

Just A Gentle Reminder..

(The respected, beloved father and 'Atok' - Allahyarham Tasphin B. Yassin)
Posted by - His grandaughter, ME! =p
Salam all..
This time, I would like to post a special tale..
This true tale, sent to me last month via e-mail from my Uncle..
It's quite interesting and yeah.. I've decided to share it with you guys here.. (Cecewah.. Macamlah ramai sangat yang visit my blog ni.. Hihi..)
One true story..
Begins..
A gentle reminder to fellow parents yang nak bawak anak-anak pergi sembahyang di surau atau masjid.
Title - Akibat jelingan ayah!
Kisah ini benar-benar terjadi padaku (Aku = my Uncle) sewaktu aku kanak-kanak dahulu..
Ayah aku (in the photo above) selalu memberi amaran padaku dengan menjeling garang, jika aku membuat sesuatu yang tidak disukainya.
Contohnya, jika ke kedai, kalau aku mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku. Bermakna aku disuruh letakkan semula gula-gula itu ke tempatnya semula.
Suatu hari, aku mengikut ayah ke surau untuk solat Maghrib.
Ketika sedang rukuk, aku terperasan kain pelikat tok imam tersepit dicelah punggungnya.
Aku yang 'konon' ingin membantunya, terus menarik kain yang tersepit itu.
Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku.
Aku pun faham maksudnya itu, lalu aku terus memasukkan kain pelikat
tok imam itu ke celah punggungnya semula.
Apalagi, melatah lah tok imam tadi!
Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan tok imam tadi.
Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu. Dengan marah dia mengheret aku
balik ke rumah.
Malam tu, berbirat punggung aku dirotannya.
Moral of the story: Jangan memandai nak masukkan kain ke celah punggung tok imam! Hihi..
Nanti dilatahnya tok imam.. Habis batal sembahyang!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...