Related Posts with Thumbnails

Wednesday, November 19, 2008

Mamak.. Teh ais satu!


Salam all..

Post kali ni, I would like to share about benda yang kat dalam gambar atas ni..

Hehe.. Yeah, it's about TEH AIS..

Actually, I just came back from kedai mamak. Pekena teh ais + roti canai.. Semua ahli dalam rumah pun join sekali.. Hihi.. Buat rombongan 'Cek Kiah'.. Penuh satu kereta! Hihi.. Nak buat macam mana.. Perut masing-masing tengah buat konsert 'LAPAR'.. =p

We went to a kedai mamak, located around PJ.. Dah biasa dah pergi kedai tu.. 2 hari sekali! Hihi.. Bila pergi sana, mesti kitorang dapat layanan VVIP from the 'mamak2' yang sporting habis tu.. Even some of them can't understand Bahasa Malaysia or English (Kadang2 kena pakai bahasa isyarat! Kuikuikui..) but their services towards the customers, memang tip top! Bila cakap sekali, trademark diorang mesti: ANGGUK KEPALA PASTU PUSING KANAN DAN KIRI SIKIT.. Hihi.. "Wokey!" adalah antara perkataan wajib yang diorang akan sebut..

Mamak 1 (yang faham bahasa) - Ya.. Akak, amoi, adik kicik.. (senyum)

Kami semua - Hai.. (senyum jugak!)

Mamak 1 (yang faham bahasa) - Mau makan apa ini hari? Macam biasa ka? (sambil pandang Oxy) Ya, amoi.. Teh ais lagi ka? (senyum dia makin lebar dari tadi)

Oxy - (tahan ketawa) Anei, teh ais macam biasa.. Kasi sedap sikit eh, Anei!

Mamak 1 (yang faham bahasa) - Wokey! Makan, amoi?

Oxy - Roti canai. Sambal. Kasi papadom sikit.

Mamak 1 (yang faham bahasa) - Wokey! Lagi apa mau? (macam biasa, mamak ni akan buat style angguk kepala dia yang famous tu!)

Lepas yang lain2 order.. That Anei sekali lagi buat style angguk dia lagi.. "Wokey!"

Few minutes later..

Mamak 2 (yang tak faham bahasa) - (tatang sedulang air2 minuman yang dipesan tadi)

Oxy - Anei, lagi satu teh ais mana? Ni ada tiga gelas je? (dahi dah berkerut-kerut)

Mamak 2 (yang tak faham bahasa) - Aaa.. Aaa.. (blur..)

Oxy - (tunjuk gelas teh ais tadi kat mamak tu) Satu lagi gelas.. Teh ais.. (control2..)

Mamak 2 (yang tak faham bahasa) - Aaa.. Aaa.. (muka yang nampak baru faham 50%)

Ibu - Anei.. Teh ais..

Yang lain dah tergelak-gelak.. Bertuah punya Anei! Ee..

Oxy - Kasi panggil itu Anei. (sambil tunjuk ke arah mamak 1 tadi yang kebetulan di meja sebelah)

Mamak 2 (yang tak faham bahasa) - Wokey!

Faham pulak tu! Volume gelak tawa di meja kami semakin kuat. Yang pelik, entah faham ke tak, mamak 2 tadi tu pun bantai ketawa sama.. Aisey.. =p

Mamak 1 (yang faham bahasa) - Ya, amoi?

Oxy - (sambil tahan ketawa) Anei, satu lagi.. Teh ais.. (ketawa jugak akhirnya..)

Mamak 1 (yang faham bahasa) - Wokey! Itu orang (mamak 2) tara paham bahasa lah, amoi. Banyak sorry. Dia baru mari. Teh ais amoi sikit lagi mari aa.. (senyum)

Oxy - Wokey!

Tunggu punya tunggu.. Akhirnya.. TEH AIS pun sampai..

Yeehaa! Bismillah.. Sedut punya sedut.. Aah.. Heaven! Laa.. Habis dah..?

Oxy - Anei.. teh ais satu lagi! Kasi sedap punya aa.. (tanpa sedar, Anei yang Oxy panggil tadi rupa-rupanya adalah mamak 2 yang tak faham bahasa tadi..) Alamak!

(Kenalah ulang balik bahasa isyarat tadi.. Huhu.. Anei.. Anei..)

Teh ais..

Sedap..

Teh ais..

Syok..

Teh ais..

Makan dengan roti canai..

Best..

Roti canai..

Makan dengan papadom..

Yeehaa..

Heaven!

Teh ais..

Tak boleh satu cawan..

Teh ais..

Kena minum 2 cawan..

Baru double syok!

P/s: Moral of the story.. lain kali kalau nak mintak order / buat pesanan, tanyalah dengan waiter yang faham bahasa.. Kalau tak pakai jelah bahasa isyarat.. "Wokey!"

2 comments:

  1. pergh..teh ais my favourite!!!!hehehee..dulu penah kena angau teh ais kat restoran hameed kat central market..dh lama dh..6 tahun lepas..rindu giler kat teh ais dia..aper pun funny story n interesting la oxy!minum smpai 2 cawan..kompom sedap ni..pj kat area maner?mydina section 14 ke?

    ReplyDelete
  2. Hehe.. Yeah.. Teh ais is my super duper favourite too! Wajib minum 2 cawan! Hehe.. I'm not sure about the specific address but, I'll confirm it later.. Mesti terangkat punyalah kalau pekena teh ais dia! =P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...