Related Posts with Thumbnails

Friday, November 21, 2008

Once Upon A Terrible Time!

(Gambar hiasan je ni.. Cerita kat bawah tu, memanglah benar belaka. BUKAN fiction semata-mata! =p)
Once upon a terrible time..
I had a terrible time lah! Hehe..
Nolah..
Yeah, it was!
The terrible moment began when..
A wonderful weather.. I woke up from the bed after wiped up my saliva with my shirt.. (Hehe.. Tak busuk pun! =p) I quickly got ready to school and kissed my Ibu's cheek before stepping out from the house.
I waited for the school bus with all my friends. Selalunya, kalau tunggu pak cik bas sekolah datang, kitorang selalu lepak2 dan duduk2 kat satu 'teduhan' tu. I mean, waktu tu sekolah sesi petang, so masuk tengahari. Bila tunggu pak cik bas datang memanglah berkurun. Berupaya membuatkan kulit ni hah jadi hitam legam under the hot sun..
'Port' teduhan that I meant just now was located kat sebuah bangunan beberapa tingkat. Tempat tinggal orang sebenarnya tu.. Apartment, to be exact..
I felt so sleepy that day. So, that made me un-energetic to 'kepochi' around with my friends. I decided to sit down and tidur sekejap. I sat on a big 'batu' availabled there. Hehe.. Macam tau2 je yang beta nak 'beradu'! Huhu..
Sedang sedap berdengkur lebih kurang 5 minutes, there was 'something' suddenly fell on me. It looked like some kind of 'air sabun' produced by the mak cik2 tingkat atas yang selalu sidai baju kat balkoni diorang tuh.. I shouted a little sebab terkejutlah konon. All my friends gathered around me and kept asking me questions.
"Kenapa?"
"Are you dreaming?"
"Why were you shouting?"
"Kau sihat ke tak ni?"
All the 'kepohchi' asked me serentak. I looked up (mendongak ke atas) and tried to find the 'source'. Dari mana pulak datang air ni. Tiba-tiba melepek jatuh kat tangan kanan ni. Bukan sikit, banyak! Kut lah ada burung yang 'buang air' ke.. Kain baju yang disidai tidak diperah betul2 hingga habis air jatuh menitik-nitik ke.. I was wondering.. My friends too..
Then, one of my friends said..
Friend 1 - Air apa kat tangan you tu, Oxy?
Oxy - (blur..)
Friend 2 - Yeah.. Takde hujan.. Takde ape.. Tiba-tiba basah je.. (muka pelik)
Oxy - (still in the blur-mode!)
Friend 3 - Air sabun dari laundry mak cik tingkat atas kot. Kan kita selalu kena..
And the rest were nodding their heads together.
Friend 1 - Cuba kau bau. Kalau wangi, confirm it came from laundry mak cik tingkat atas.
Oxy - Kau gila? Kalau wangi, okaylah.. Kalau busuk? (blur-mode dah tinggal 40% je)
Friend 2 - (tergelak-gelak) Ha'ah.. Cuba kau bau sikit.
Oxy - (had no choice!) Hidu..
Then, I felt that the time has stopped! Please tell that I'm dreaming! Dalam hati, berharap sangat yang time tu memanglah tengah bermimpi.
But.. NOT!
Friend 1 + 2 + 3 - So? Wangi? Busuk?
Oxy - (jerit sekuat hati!) Ya Allah! Siapa yang buat ni!?
Friend 1 - Kenapa? Asal?
Oxy - Ini (air tadi) bukan datang dari kain baju mak cik tingkat atas ni! Ini air dari 'dalam mulut' mak cik tu punya mak cik ni!! Huh.. Nak marah ni.. Nak marah!
Bertuah punya kawan.. Khusyuk je laughed at me.. Buka nak tolong ke apa ke!
(Lari laju2 dan terus ke paip wuduk surau berdekatan dengan bangunan itu. Basuh tangan hampir 30 kali!) Yerk.. Ludah siapalah tu! Waaa..
Back at the 'port', I saw all my friends were stepping into the school bus. Laa.. Pak cik bas dah sampai rupanya.. Sebelum kaki melangkah masuk ke dalam bas, sempat lagi tu dongakkan kepala. Looking at the building. Siap jerit lagi tu!
"Kepada mak cik, pak cik, abang, kakak, adik, datuk, nenek.. Sesiapalah.. Yang selambe-mambe meludah tadi. Terima kasih banyak-banyak eh! Amalkan selalu! Pengotor!"
Lepas je jerit that sentences, I stepped in the bus. Yang lain2 dalam bas tu dah ketawa berdekah-dekah. Siap tepuk tangan lagi. Including that pak cik bas sekolah kitorang.. I was so mad at that time. Takde hati langsung nak join 'kelab ketawa' diorang tu.. Bertuah punya sekutu bas!
Sebelum turun dari bas sekolah, pak cik bas called me.
Pak cik bas - Beranilah kamu ni. (Dia tersenyum dan barulah tersedar yang gigi depan pak cik tu tinggal 4 batang je! Ceh.. Jahat! Hihi..)
Oxy - Berani?
Pak cik bas - Mana ada orang yang berani jerit macam tu. Kamu kena 'air' ke? (gelak)
Oxy - Air? (baru teringat!) Oh.. air! Ha'ah.. Tadi waktu nak tunggu pak cik datang, saya tidur kejap kat bawah balkoni tu. Tiba-tiba pulak rasa basah je tangan ni ha. Bau dia. Ya Allah!
Pak cik bas - (gelak dan gelak lagi) Maaf ye, nak.
Oxy - (pelik) Maaf? Kenapa?
Pak cik bas - Pak ciklah yang terludah kat kamu tu. Naik kejap ke rumah tadi sebab terlupa nak ambil kunci bas. Berhenti sat kat balkoni dan.. Hihi.. Tak sangka pulak terkena ke kamu. Maaf ye, nak. Janji pak cik takkan meludah merata lagi.
Oxy - (ternganga)
When I told my friends about that in the class, seperti biasa.. They laughed out loud.
Friend 1 - Kawan, balik nanti jangan lupa sama' tangan tu eh.. (gelak yang tak pernah habis)
Friend 2 - Tak pun.. Mandi bunga je! (gelak!)
Oxy - 'Terima kasih' banyak2, korang! (blur..)
Moral of the story:
  • Jangan tidur waktu tunggu bas
  • Jangan duduk2, lepak2 bawah balkoni rumah orang
  • Jangan hidu segala spesies air yang tetiba jatuh melepek ke atas diri sendiri
  • Jangan cepat percaya kat kawan yang suruh 'baulah-mungkin-air-sabun-mak cik-tingkat-atas-kot'
  • Sebab.. Mana ada orang sidai baju tengahari buta nak masuk lewat petang!
  • Do not spit around!
  • Ever!
    *
    Lupa nak bagitau yang pak cik tu belanja makan Cornetto for a week! Hehe.. Sebagai tanda maaf, katanya.. And this time, I laughed out loud at my friends again! =p

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...