Related Posts with Thumbnails

Tuesday, December 16, 2008

BMW + Teh + Roti Canai = Ceh..

Salam all..
It's raining quite heavily right now. Again, my hands are shivering for no reasons. Maybe sebab 2 things that I experienced today. Ugh.. Physically, I'm chilled but emotionally, I'm burned!
Reasons for being chilled..
Weehaa.. Like usual, around 9 to 10 p.m, semua orang dalam rumah akan get ready and standby to visit Mr. Mamak! Haha.. Pekena teh aislah! And, macam biasa jugak, Ibu, Ayah and I akan 'bedal' roti canai + papadom + teh ais.. Abang, Kakdik and Adik pulak 'attack' tose + papadom + chadni + teh ais jugak.. Hmm.. We consider ourselves as the 'PAPADOM-family'.. Hehe.. Seluruh stok papadom yang wujud kat kedai mamak tu, akan di'culik' bila kami lepak kat sana.. Hihi.. Ceh.. Bayarlah.. Anyway, that's the thing yang buat saya rasa 'bahagia' sebab dapat belasah 2 gelas teh ais hari ni..
Reasons for being burned..
At the same time, sedang kami tengah fokus + syok membelasah segala apa yang ada di atas meja, suddenly there was a car (BMW 3-Series to be spesific) muncul dengan bunyi enjin yang lebih kurang sama dengan bunyi motobot. Tak kisahlah pasal tu.. But, yang di'kisah'kan tu.. The 'human' who came out from the car! Actually, there were 2 of them.. A guy and a woman. Dengan penuh action keluar dari kereta, menapak ke dalam kedai mamak and sat on the table next to our table.. Hmm.. Kami buat selambe-mambe je.. Makan tetap makan! Hehe..
The way they called the anei (tukang ambil order yang kami suka 'cause he's friendly..) macamlah anei tu berdiri jauh beribu batu. Aisey.. "Dey.. Dey.." shouted the guy with his right hand waving in the air. With smile, anei tu pun headed to his table and took the order. Yang saya perhatikan (dan yang buat saya jadi 'panas' sikit) ialah that guy langsung tak ada bahasa.. Ehem.. Eventhough, you're talking to a 'waiter' or shall I say 'orang kelas bawahan yang hanya bekerja di kedai mamak', but we still have to respect each other.. Anei yang dimaksudkan kurang fasih berbahasa English, but that guy kept asking him in English! Ugh.. Bila orang tu tak faham, pandai pulak nak rasa marah.. Then, came the manager to cover the situation. Rasanya bukan kami sefamily yang 'watch' that couple tapi semua customers yang ada kat kedai mamak tu. Aha! Laa.. Ingatkan pakai BMW makan expensive meal.. Setakat roti canai and teh tarik, jerit2 kat waiter gaya macam dah 10 hari tak makan! (Ugh.. geram ni.. Geram..)
Kami dah selesai 'sapedek'.. Weehaa.. Chit chatted for a while sambil menyedut the 'heaven' teh ais.. Hehe.. Sedang busy melayan hal masing-masing, sekali lagi kami 'dikejutkan' dengan suara 'mamat-berlagak' tu.. "Dey.. Kasi tambah susu sikit ini teh. Tak sedaplah!" Dengan volume suara yang kuat dia mengarah anei tu.. At that time, hati ni rasa macam lagi terbakar.. Ek? Panggil orang 'dey' je? Ugh.. And that anei arrived with a 'modified' teh tarik.. Sekali teguk, teh pun lesap.. Ceh.. Rakus pulak tuh! Hehe.. Cakap dalam hatilah..
Then, he asked that anei to give him the bill. Macam biasa jugak, anei tu akan datang dengan calculator dia and calculate the 'table' in front of the customer itself. And now, hati saya jadi lagi membara bila dia cakap "Apasal mahal sangat? Betul ke you kira ni?" Macam biasa jugak, volume mamat tu dah sampai tahap boleh mencairkan taik telinga manusia2 disekeliling. Ugh.. Kesian tengok muka anei tu.. Macam nak lari je.. Alahai.. For the second time, anei tu kira dengan kalkulatornya. But this time, mamat berlagak tu suruh anei kira depan muka dia.. Ceh! Tenyeh muka dengan kalkulator tu karang baru tau! Total.. Agak2 kurang dari RM10.00 je.. Mahal ke? Ek eleh.. Pakai BMW, roti canai + teh punya bil pun liat je nak bayar..
Dengan takde 'terima kasih', mamat tu angkat kaki. Ceh! Siap pakai sunglasses pulak tuh! Adoi.. Betul ke tak betul ni? Malam2 pakai sunglasses.. Oit! Mimpi ke?
On the way back nak balik ke rumah, I felt bad.. Rasa 'bengang' sebab ada jugak orang yang macam tu kat dunia ni.. For me, no matter how rich and poor you are, we MUST practise COURTESY.. Biar miskin harta, jangan miskin bahasa.. And.. Tak semestinya, bila you pakai Ray Ban glasses (Err.. pakai cermin mata gelap during night? Huh?) and driving the luxurious car such as BMW, you ada courtesy atau kesopanan bila bercakap dengan orang lain.. Ceh.. Teh + roti canai bukannya mahal sangat pun sampai forced yourself to recalculate the total! Kalkulator pun nak kena tengok dekat2 kat depan mata!
Without no reasons too, anei tadi saya 'hulur'kan RM10.00 when he sent my 2nd glass of teh ais kat meja kami. Kesian tengok muka dia.. Walaupun, jumlah tu tak banyak, but I think by doing that I'll feel better. Saya juga 'seakan-akan' meng'cover' mamat tadi.. Sebab apa pulak macam tu? Hmm.. Sebab I feel quite embarassed sebab orang tadi sama bangsa dengan saya.. Dan bukankah bangsa Melayu should be full of mannerisms?
Psst.. This post is for myself to 'reduce' the 'fire' in my heart je.. Takde niat nak menegur-negur or even insulting other people.. Juga takde niat nak show off yang diri saya ni baik sangat by giving that anei duit.. Heh.. Just random! No heart feelings ye! Hihi.. Weehaa.. I'm oxygenated now lepas dah shout out kat sini.. Huhu.. Enjoy doing your things, you guys!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...