Related Posts with Thumbnails

Thursday, December 25, 2008

Fingery Thingy..

Salam all..
After my last post about the glory of ManU few days ago, I became a lazy blogger.. Haha.. My head is like.. Full of things which consists 90% of ManU's victory.. Haha.. Tak habis2! Anyway, enough about ManU..
This time I would like to post about something that I used to have a crush on long time ago. And obviously, it's about keyboard. Hmm.. It's been a while.. Dah lama tak pegang benda alah ni since the day that I know how to play a guitar. Actually, keyboard is my first instrument before guitar and for me, these 2 musical instruments have a pretty much in common.. Heh..
But, please.. Don't expect me to define more about this instrument 'cause me, myself only pursue the basic knowledge of it and I consider myself as a 'chikai' keyboarder.. Hehe.. Yeah, it's true! I remember when I first saw this thing during my 'zaman-kanak2-Ribena' at my cousin's house and I tried to play it. As a result, the sound that I made by pressing those keys was ehem.. Kinda cool jugak.. Haha.. Takde niat nak praise diri sendiri ye.. If I'm not mistaken, I started to play this instrument when I was 13. Hmm.. Masa tu muda remaja lagi! Haha.. Sekarang pun! =p
Then, during school holidays, saya akan cuba untuk improve the way I play this instrument. Bermula dengan 'single-handed' atau main sebelah tangan je (kanan).. Susah je rasanya bila nak match bunyi key yang ditekan dengan lagu (any song) that you're trying to follow.. Ish.. Mula2, ingat nak give up.. Tapi, tangan ni rasa gatal je kalau sehari tak menekan benda alah tu. Betul kata orang dulu2, PRACTISE MAKES PERFECT.. Hmm.. Dah hari2 dok 'membedal' keyboard tu, lama-kelamaan dah boleh main.. Then, bermulalah evolusi seorang pemain keyboard yang 'chikai'! Ecececeh.. =D


Gambar2 keyboard (atas dan atas) is actually my first ever keyboard. SHS-10 FM DIGITAL KEYBOARD WITH MIDI adalah nama spesis keyboard saya yang pertama. Ia datang dari zaman Parameswara lagi.. Hehe.. If you try to find this type of keyboard kat mana2 kedai muzik, hmm.. jangan haraplah nak dapat sebab kalau ada pun mesti ada kat kedai2 barangan antik! Huahuahua.. In my opinion, keyboard and piano kurang perbezaannya cuma mungkin key piano lagi banyak dari keyboard kot.. Dan saya tak mampu nak main piano sebab piano lagi MAHAL tahap kronik dari keyboard! Huhu.. Tak sanggup den.. Yang bestnya tentang keyboard ni, although it's 25 years old (Hehe.. Tua dah, kan?) but the sounds produced masih lagi okay.. It's still fuctioning well till now since my Ayah bought it long time ago. Kira keyboard ni termasuk dalam kes harta 'turun-temurun' lah ni. Hahaha.. Dari bapa ke anak.. ;D
Musim 'kegilaan' bermain keyboard seolah-olah hanyut when my cousin brothers encouraged me to get involved in guitar. Ceh! Nampaknya 'hasutan' mereka berjaya. Nak dipendekkan cerita, saya sempat bermain keyboard ni dengan penuh 'passionate'nya selama 3 tahun setengah je.. Adoi.. Keyboarder transform into a guitar player.. Ceh, susah tahap E=mc2! Jari-jemari ni keras kematu! Pada mulanya, rase macam tulang kat jari ni terlebih je.. Hihi.. Alhamdulillah, walaupun tahap ke'chikai'an bermain keyboard dan guitar saya tu masih ada, tak hilang2.. Saya okay je meng'goreng' benda alah ni setakat nak mencairkan taik telinga orang2 yang mendengar cara saya bermain! Haha..
Actually, this post is more like a tribute to my 'ancient' keyboard yang dah lama saya tak pegang tu.. Walaupun baru beberapa hari yang lepas saya membersihkan ketebalan habuk yang sudah sampai tahap boleh campur dengan sambal belacan, I'm glad that the keyboard is still in a good condition as it used to be..
Conclusion - I love my guitar + keyboard! And.. Aha! I love teh ais jugak! Hahaha.. Err.. ManU pun! Huhu.. Okay2, baik saya berhenti menaip sebelum neuron otak ni tersangkut-sangkut 'signal'nya! Eheh.. Daa! =p

5 comments:

  1. love music oso =). yeah yeah

    -puspa

    ReplyDelete
  2. pernah tgk kibod ni kaler merah?
    haha.gile cool! =)

    ReplyDelete
  3. Puspa - Hehe.. Music, always lovable by everyone! Huhu..

    Ms. Hana - Yeke? Colour merah? Huhu.. Lagi nampak cool lah kot.. Haha.. Mine is grey.. Ala.. Benda alah ni dah berkurun lama usianya! Haha.. =D

    ReplyDelete
  4. ye.dulu me ade yg kaler merah.
    pas2 dah jahanam.haha

    ReplyDelete
  5. Adoi.. Jahanam yek.. Takpe2.. Saya punya ni pun tinggal tunggu masa je tu nak terima nasib yang sama.. Hehe.. BTW, cun ar your guitar! My guitar colour red jugak.. Huhu.. Go, MERAH! =D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...